Zamestnanci Chemlonu budú dostávať ďalšie zálohy

28.10.2009 Humenné

Na rokovaní odborov pri a. s. Chemlon s vedením závodu, ktoré sa uskutočnilo v utorok 27. októbra, sa zmluvne dohodlo, že zamestnancom sa budú splácať septembrové výplaty v ďalších týždenných splátkach po 100 eur (3012 Sk).
Vyplácanie októbrovej výplaty je podľa odborárky Márie Cárikovej zatiaľ neisté.
\"Vyplácanie miezd za september by mal v týždenných splátkach dostávať každý zo zamestnancov. Ďalšie vyplácanie v hotovosti začína vo štvrtok 29. októbra a bude trvať dva dni, \" uviedla Cáriková. Nie je jasné, dodal, ako to bude s vyplácaním októbrových výplat. \"Dohodli sme sa so zamestnávateľom, že pri podpisovaní dohôd o rozviazaní pracovného pomeru by mali zamestnanci dostať výplatné pásky tak za september, ako aj za október, aby bolo jasné, aká odmena im prináleží, \" vysvetlila Cáriková na margo štvrtkového (29.10. ) stretnutia zamestnancov Chemlonu, na ktorom sa budú tieto dohody podpisovať. V súvislosti s hromadným prepúšťaním dodala, že v aktuálnom zozname figuruje 311 pracovníkov, ktorých by sa malo dotýkať.
Podľa vyjadrenia zástupcu Assets Management Vladimíra Bačišina septembrovú výplatu by mali zamestnanci Chemlonu dostať v troch až štyroch splátkach. Hovorca jediného akcionára závodu v utorok 27. októbra informoval o hromadnom prepúšťaní zamestnancov Chemlonu. Zároveň konštatoval, že majú nárok na nevyplatené mzdy a nikto z vedenia tento záväzok nespochybňuje.
Na pôde Mestského úradu v Humennom dnes poslanci počas rokovania mestského zastupiteľstva schválili návrh, ktorým mesto prostredníctvom listu požiada vládu Slovenskej republiky, aby situáciu v podniku Chemlon pomohla riešiť. Primátor Vladimír Kostilník na margo problémov závodu uviedol, že ide o veľkú ranu pre Humenné v podobe ťažkého osudu zamestnancov. Dodal, že mesto bolo v ekonomickej sile na druhom mieste v rámci Košického samosprávneho kraja a je možné, že problémy závodu túto pozíciu ohrozia.
Spoločnosť Chemes, a. s. , evidovala rast pohľadávok voči výrobcovi umelých vlákien Chemlonu Humenné na úroveň viac ako štyroch až piatich mesačných dodávok energií a služieb. Preto veriteľ pristúpil k radikálnejšiemu kroku a 12. októbra v poobedňajších hodinách odstavil dodávku energií. Výroba v závode sa ku dnešnému dňu neobnovila aj napriek viacerým stretnutiam zainteresovaných strán.
 

Vyberte región